Cases /

Maserati

Nieuwe structurele benadering Zakelijke markt in Nederland – Strategische Transformatie naar Upper Premium Brand

MASERATI is een global high-end sportwagen-fabrikant met in haar portfolio iconische modellen als de Ghibli, Levante en de Quattroporte.

In 2017 zijn wereldwijd zo’n 51.000 Maserati’s verkocht - goed voor een groei van ruim 20% ten opzichte van 2016, en een continuering van de trend van jaarlijks 10.000 additionele units sinds 2013. Doelstellingen voor 2018 voorspellen minimaal een voortzetting van deze trend.

In Nederland wordt tot 2018 de import van Maserati-producten verzorgd door Maserati North Europe, vanuit het hoofdkantoor in Slough, Engeland. Hiervandaan wordt het dealernetwerk van 4 distribiteurs in Eindhoven, Utrecht, Hengelo en Rotterdam gefaciliteerd.

Binnen dit distributienetwerk bestond reeds enige tijd de behoefte aan een meer structurele benadering en verregaande professionaliseringsslag in de wijze van bewerking van de Nederlandse markt. De opportunity die zich in 2016 voordeed - in de vorm van de nivellering van de fiscale wetgeving voor niet-elektrisch aangedreven auto’s per begin 2017 – vormde de directe aanleiding voor de vraag van Maserati North Europe naar een marktbewerkingsplan voor de Nederlandse zakelijke markt.

Autoleaseman Consultancy heeft voor Maserati North Europe een uitgebreid onderzoek gedaan naar de kansen voor Maserati in de zakelijke markt. We hebben hierdoor professioneel inzicht verkregen en ook meteen de implementatie ervan in gang gezet!
Greg Wapling

Greg Wapling

Regiona Manager Sales & Marketing – Maserati North Europe

In overeenstemming met de directie van Maserati North Europe is Autoleaseman Consultancy aangesteld om dit plan op te stellen.

Om een volledig geïntegreerd programma te genereren, waarin zowel de qualifiers als de USP’s worden benoemd voor de structurele, professionele en strategische bewerking van, en positionering in, een volwassen zakelijke markt, stelt Autoleaseman Consultancy een stappenplan op dat bestaat uit 2 fasen;

  1. Inventarisatie & Analyse | Strategisch- en Operationeel Plan
  2. Conclusie en Implementatie

Eind 2017 is het strategisch- en operationeel plan geïmplementeerd en wordt direct besloten ook een derde fase te gunnen aan Autoleaseman Consultancy:

  1. Optimalisatie en Beheer
Autoleaseman Consultancy is in alle fasen – van de initiële vraag tot aan de huidige en voortdurende optimalisatie in de lead geweest richting fabrikant, importeur en distributeurs, en heeft zo een cruciale rol gespeeld in het succes van Maserati in Nederland.